Panthi Geet-पंथी गीत । Panthi Gana

पंथी गीत (panthi geet)– पंथी छत्तीसगढ़ के सतनामी पंथ का परम्‍परागत नृत्‍य हैविशेष अवसरों पर सतनामी जैतखाम की स्‍थापना करते हैं और आस-पास गोल घेरे में गीतमय नृत्‍य करते हैंइसकी शुरूआत गुरू वन्‍दना से होती हैगायन का प्रमुख विषय गुरू घासीदास का चरित्र होता है। पंथी गीत (panthi geet) की अपनी विशिष्‍ट धुन हैंउनके संदेश हैंसत्‍कार्य करने के प्ररेणादायी स्‍वर हैंगुरू और गुरू परिवार की स्‍तुति है मुक्ति के मार्ग पर आने बढ़ने के प्रेरक विचार हैं पंथी नृत्‍य में आध्‍यात्मिक संदेश के साथ मनुष्‍य जीवन की महत्ता भी होती हैगायन के साथ मुख्‍य वाद्य मांदर एवं झांझ होते हैं।

पंथी गीत (Panthi Geet)

तन्‍ना- नन्‍न नन्‍ना नन्‍ना वारे नन्‍ना।

एक पेड़ अँवरा दूसर पेड़ धँवरा।

नाम ले के आए साहब नाम ले के आए।

माला, मुँगवा छूटिस कंठी पहिनाए।

अधरे के नागर अधरे जुवाड़ी,

अधरे मा धोतिया सुखाए।

अइसन करनी कर नाम ला कमाए।

नाम के डंका ला गिरौद मा बजाए।

गिरौद ला छाडि़ के भंडार पुरी आए।

जहां तैंहा नाम के धजा ला फहराए।

मरे-मरे मुरदा ला तैंहा जिआए।

सांप चाबे-चाबे ला अ‍मरित मां जिआए।

अइसन-अइसन करनी ला दुनिया हा देखिस।

तभे सबे दुनिया सरन गति आइस।

जाके देखे कोनो तेलासी नगर मा।

जहां तोर नाम के दियना बरत हे। 

पंथी गीत (Panthi Geet) English

tanna- nann nanna nanna vare nanna

ek ped anvra dooser ped dhanvara

naam le ke aye sahab naam le ke aye

mala, mungava chhutis kanthi pahinae

adhare ke nagar adhare juvadi,

adhare ma dhotiya sukhaye

aisan karni kar naam la kamaae

naam ke danka la giroud ma bajaye

giroud la chhadi k bhandar puri aye

jahan tainha naam ke dhaja la fahraye

mare-mare murda la tainha jiaye

samp chaabe-chaabe la amerit man jiaye

aisan-aisan karni la duniya ha dekhisa

tabhe sabe duniya saran gati ais

jake dekhe kono telasi nagar maa

jahan tor naam ke diana barat hey

See More-

Chhattisgarhi Bihav Geet । छत्तीसगढ़ी बिहाव गीत

Chhattisgarhi Karma Geet छत्तीसगढ़ी कर्मा गीत

Dadariya Geet । ददरिया गीत

Bhojli Geet । भोजली गीत । Cg Bhojli Geet

Chhattisgarhi jas geet । जस गीत

Cher Chera Geet । छेरछेरागीत

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *